sport.html
Hélène Dutrieusport.html

sport.html
Het leven van de frèle Doornikse Hélène Dutrieu was meer dan ‘rijkgevuld’. Ze werd werelduurrecordhoudster en de eerste wereldkampioene baanwielrennen. Als rondreizende stuntvrouw werd ze berucht om haar gewaagde (en verboden) fietsstunts. Als vliegtuigpionier reisde ze de wereld rond en vergaarde ze faam als één van de beste en vooral onbevreesde piloten. Tussendoor schitterde ze als actrice op de Parijse podia's. Bij aanvang van WOI zette ze haar vliegtalent in om Parijs te beschermen tegen het aanstormende Duitse geweld. Ze ontpopte zich als schrijfster, journaliste, mode-icoon en celebrity 'tout-court'.

Voor het eerst word het leven van Hélène Dutrieu te boek gesteld in deze schitterende en rijkelijke gedocumenteerde biografie. Rijkelijk gëillustreerd met verloren gewaand en verbluffend beeldmateriaal. 

Met voorwoorden van Bieke Purnelle (directrice ROSA, columniste en auteur) 
& Hans Vandeweghe (journalist en auteur) en een bijschrift van Sophie de Schaepdrijver (historica).

Auteur: Gunter Segers • 392 pgs • full colour • hardcover • rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 archieffoto’s • 39,5 euro


sport.html
De vrouw die door de Olympia vloogsport.htmlbestellen.html
De literaire roepingbestellen.html
Een inkijk in het werk en leven van enkele belangrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs

‘De literaire roeping’ bestaat uit zeventien auteursprofielen. Aan de hand van korte biografieën, interviews en tekstfragmenten geeft Van Rompaey een inkijk in het werk van enkele belangrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs, meer bepaald in dat van Noud Bles, Stefaan van den Bremt, Walter van den Broeck, Patrick Conrad, Frans Depeuter, Rudolf Geel, Guy van Hoof, René Hooyberghs, Dirk Kroon, Sybren Polet, Renaat Ramon, Andreas Roels, Willem M. Roggeman, Tony Rombouts, Michael Tophoff, José Vandenbroucke en Willie Verhegghe. 

Andreas Van Rompaey richt zich op leden van oudere schrijversgeneraties die de naoorlogse Nederlandstalige literatuur mee hebben helpen vormgeven. De door hen vertegenwoordigde genres en stromingen komen ter sprake, gaande van mailart tot wielerpoëzie, van ‘nouveau roman’ tot ‘roman noir’ en van ‘kritisch realisme’ tot ‘nieuwe romantiek’. Ondanks hun prestaties krijgen de besproken auteurs vaak onvoldoende aandacht in het huidige commerciële klimaat. Deze bundel fungeert niet alleen als leesgids, maar vormt ook een welgekomen aanvulling op de over hen bekende informatie.

Auteur: Andreas Van Rompaey • 240 pagina’s • softcover • rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen • 24,50 eurobestellen.html
Ontdek de talrijke interviews, reportages en archief-video’s op de website: WWW.HELENEDUTRIEU.BE http://www.helenedutrieu.behttp://www.helenedutrieu.beshapeimage_11_link_0bestellen.html
NEVELENbestellen.html
Roland Bergeys (°1954) en Jean-Claude Delepière (°1948) kennen elkaar sinds 1983. Hun wegen liepen gedurende jaren uiteen, maar creatieve geesten komen elkaar altijd terug tegen. Bij deze impressies van het einde van een moeder en een vader, van chaos en berusting, en bij het beeld van de zwaarste afdelingen in een zorgcentrum, pasten de tekeningen van Jean-Claude Delepière wonderwel. Ze waren er omzeggens voor voorbestemd.

Wilfried Nys, Stichting Alzheimer Onderzoek: De ongelijke strijd tussen emoties – genoegdoening – boosheid – humor – machteloosheid – doorspekt met vooral veel liefde mondde uit in een waas, een nevel. ‘Nevelen’ is bijzonder mooi verwoord. Ik hoop dat het mee aan de kar kan duwen om de problematiek onder de aandacht te houden, huidige mantelzorgers en ook verplegend personeel een hart onder de riem te steken en vooral om onze dames en heren beleidsmensen eindelijk echt wakker te schudden. 
www.stopalzheimer.be

Via deze link kan u de auteur en illustrator van het boek zien en horen praten over het boek 
Auteur: Roland Bergeys / Illustraties: Jean-Claude Delepière • 128 pagina’s • groot formaat / softcover • rijkelijk geïllustreerd • 25 eurohttp://www.stopalzheimer.behttps://boekvoorstellingnevelen.wordpress.com/https://boekvoorstellingnevelen.wordpress.com/bestellen.htmlshapeimage_14_link_0shapeimage_14_link_1shapeimage_14_link_2
Guido Van Heulendonk: 
“Een diep-menselijk document dat niemand onberoerd kan laten. Zelfs al heeft men geen directe ervaring met de beschreven/geëvoceerde realiteit. Ervaring die ik wel heb – 
ik vind het, bij wijlen, huiveringwekkend herkenbaar.”bestellen.htmlbestellen.html
100 jaar Sportkring Eendracht Vilvoordebestellen.html
Amateurvoetbalclub SK Eendracht werd in 1922 opgericht door de broers Nobels. De eerste voetbalinterland tussen de Arbeiderssportbond en het Nationale team van Frankrijk in Schaarbeek in 1920: dat was de aanleiding voor de oprichting van SK Eendracht. De broers Nobels wilden de prille jeugdgroep van ’t Volkshuis laten voetballen in Vilvoorde. Twee jaar later gaat de club van start. Al snel worden drie elftallen opgericht. Behalve voetbal richten ze ook een atletiek- en kaatsafdeling op.

In 1970 – na de dood van Jan Nobels – komt de club in een sportieve impasse terecht. Twee jaar later moet de ploeg een reeks dalen, maar na de 50ste verjaardag neemt Coi Lombaerts het roer over en enkele jaren later spelen de drie Eendrachtteams gelijktijdig kampioen. Door steeds ouder wordende spelers worden in de jaren 90 twee van de drie ploegen opgegeven en blijft alleen de veteranenploeg over. Tot er plots weer jeugd de weg naar SK Eendracht vindt en de jeugdige spelersgroep in 2015/2016 de titel pakt.

In 2020 speelden de veteranen nog eens kampioen in een turbulent coronajaar, maar met de honderdste verjaardag besliste de ploeg om ermee te stoppen. Vandaag heeft SK Eendracht dus opnieuw slechts één ploeg in competitie.

Auteur Johan Van Win over het boek: “Volgens Treske ben ik op de legendarische acht-landenreis van Sportkring Eendracht in de zomer van 1959 verwekt. De 266 wetenschappelijke dagen tussen bevruchting en geboorte indachtig, zou ze wel eens gelijk kunnen hebben. De kans dat ik een stukje van die reis heb meegemaakt is reëel. Er is weinig twijfel mogelijk; ik heb club DNA meegekregen. Na sportief opzoekwerk rond de kaatsgeschiedenis in de Zennestad, 50 jaar FC Borgt en later nog de 75e verjaardag van de gekende profwielerkoers van Vilvoorde, heb ik ook aan de magie van 100 jaar SKE niet kunnen weerstaan. Dat het veel tijd zou vragen wist ik bij voorbaat, maar groen-wit is niet voor niets de eerste Vilvoordse voetbalvereniging die in relatief goede gezondheid eeuwling is mogen worden. Verwacht geen literair werk. Ik probeer ook nu hooguit een gedreven onderzoeker en sappig verteller te zijn van lokale sporthistories, die anders nooit nog aan de oppervlakte zouden komen. Het zijn nochtans verscholen juweeltjes, die door vele handen zijn gegaan. De bekrompen spellijn van de lagere afdelingen, meestal door middelmatige recreanten belopen, kan bijzonder vertederend zijn.” 

Het verhalenboek kwam tot stand met de steun van Solidaris.

Auteur: Johan Van Win • 264 pagina’s • groot formaat / softcover • volledig in kleur • rijkelijk geïllustreerd • 30 eurobestellen.html