sport.htmlsport.html
Hélène Dutrieusport.html

kind_%26_jeugd.html
Het leven van de frèle Doornikse Hélène Dutrieu was meer dan ‘rijkgevuld’. Ze werd werelduurrecordhoudster en de eerste wereldkampioene baanwielrennen. Als rondreizende stuntvrouw werd ze berucht om haar gewaagde (en verboden) fietsstunts. Als vliegtuigpionier reisde ze de wereld rond en vergaarde ze faam als één van de beste en vooral onbevreesde piloten. Tussendoor schitterde ze als actrice op de Parijse podia's. Bij aanvang van WOI zette ze haar vliegtalent in om Parijs te beschermen tegen het aanstormende Duitse geweld. Ze ontpopte zich als schrijfster, journaliste, mode-icoon en celebrity 'tout-court'.

Voor het eerst word het leven van Hélène Dutrieu te boek gesteld in deze schitterende en rijkelijke gedocumenteerde biografie. Rijkelijk gëillustreerd met verloren gewaand en verbluffend beeldmateriaal. 

Met voorwoorden van Bieke Purnelle (directrice ROSA, columniste en auteur) 
& Hans Vandeweghe (journalist en auteur) en een bijschrift van Sophie de Schaepdrijver (historica).

Auteur: Gunter Segers • 392 pgs • full colour • hardcover • rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 archieffoto’s • 39,5 euro


sport.html
De vrouw die door de Olympia vloogsport.htmlnon-fictie.html
Tot aan de meetnon-fictie.html
Het magnum-epos van wielerdichter Willie Verhegghe

‘Tot aan de meet’ is de negende bundel met wielergedichten van Willie Verhegghe die ook een dertigtal andere poëziepublicaties, proza, kritisch werk en bloemlezingen op zijn actief heeft staan. Deze wielerdichter par excellence was ook bescheiden sportief bezig met het beklimmen van Alpen-, Vogezen- en Pyreneeëncols, de Vlaamse en Ardennenhellingen en marathonlopen. Verhegghe is een koersliefhebber pur sang die evenwel niet blind is voor de schaduwzijde ervan, nostalgie speelt een belangrijke rol in zijn wielergedichten, de uitzonderlijke exploten van Evenepoel en Van Aert in het magisch jaar 2022 hebben voor een hausse van zijn koersbeleving gezorgd, hij mist evenwel de bloemenmeisjes, fiere koninginnenpages op het stoffig en modderig decor van de koers.
Willie Verhegghe is vast medewerker van het Amsterdamse wielertijdschrift De Muur, werd als twintiger compagnon de route van Louis Paul Boon en maakte ook naam met zijn benefietgedichten over en voor mentaal gehandicapten. Zijn drie werken met anti-oorlogspoëzie mogen hier niet worden vergeten. Een vierde over de tragiek van Oradour is in voorbereiding.
sport.html
280 pgs • met archiefbeelden • 24,5 euro 
bestellen.htmlbestellen.html
Wielerpioniers uit de lage landensport.html

sport.html
“De wielerpioniers” is een reeks wielerboeken die de aandacht vestigt op de ongelooflijke prestaties die de renners in de eerste decennia van de wielerhistorie leverden. In de eerste twee delen komen 61 bekende en minder bekende Belgische en Nederlandse wielrenners aan bod, die actief waren in de periode 1890-1930. Dankzij de vele prachtige foto’s komen reeds lang vervlogen tijden weer even terug tot leven. Er wordt teruggeblikt op de bijzondere successen van Cyrille van Hauwaert, die de wielersport in Vlaanderen groot maakte, portretten van de Tourwinnaars Odiel Defraeye, Philippe Thys, Firmin Lambot, Leon Scieur en Lucien Buysse. Het boek is echter geen aaneenschakeling van louter succesverhalen. De trieste levensloop van renners als Leon Houa en Marcel Kerff geven ook een heel ander perspectief. Ook komt u meer te weten over enkele renners, die door de tand des tijds volledig in de vergetelheid geraakt zijn. Wie kent er immers nog de namen van Alois Verstraten, Nestor Rosart, Georges Monseur, Kees Witteveen, Leon Despontin, Victor Doms, Achille Depauw of Hilaire Hellebaut?

Auteur Marc Joosse • 240 + 248 pgs • rijkelijk geïllustreerd • 22,5 + 24,5 eurosport.html
deel 1 & deel 2sport.html
Ontdek de Helene Dutrieu PODCAST en reportages over het boek op de website: WWW.HELENEDUTRIEU.BE http://www.helenedutrieu.behttp://www.helenedutrieu.beshapeimage_20_link_0non-fictie.html
Geschaafde zielenliteratuur.html
Geschaafde zielen is een verhaal dat zich afspeelt in de schaduw van WO II. 
van Patricia de Landtsheer, met illustraties van Luc Denys

Tijdens een reis in Oostenrijk bezoekt vioolbouwer Luc Deneys het nazi werkkamp Ebensee. Aan de ingang van de 5de tunnel vindt hij op de grond houtsplinters afkomstig van de toegangspoort. Hij neemt ze mee naar huis en bergt ze op in een glazen kast. Maanden later, tijdens het bouwen van een nieuw instrument, denkt hij aan de muzikanten in de concentratiekampen, in het bijzonder aan de laatste kapelmeester van Birkenau Szymon Laks. Hij besluit de houtsplinters als tranen in de viool te verwerken. Hij zal ze inwerken in het bovenblad op de plaats waar de ziel moet komen, als symbool voor de duizenden slachtoffers die in de concentratiekampen zinloos werden vermoord. Met het bespelen van de viool zullen de zielen eindelijk een thuishaven vinden. Hun doelloos dolen zal hen naar het licht brengen, waar zij in alle rust de eeuwigheid, en tegelijkertijd de onsterfelijkheid kunnen ingaan. 

Over dit thema schreef  Patricia De Landtsheer meerdere boeken en theaterstukken. De novelle vloeide voort uit de theatermonoloog ‘Muziek in een lachspiegel’, waarin live gestalte wordt gegeven aan deze bijzondere viool. non-fictie.html
80 pgs • 16,95 euro 
bestellen.htmlnon-fictie.html
Allez Alleznon-fictie.html
Het verhaal van de legendarische Belgische cult-groep

Serge Van Laeken (bassist van ‘Allez Allez’, lid van ‘Les Cactus’, bekend in Belgie en Frankrijk als solo-artiest Marka én vader van pop-fenomeen Angèle en rapper Roméo Elvis) schetst vanuit eerste hand de geschiedenis van de legendarische Belgische funk-groep ‘Allez Allez’, die in de jaren ’80 furore maakte met hun mix van funk, punk, dansbare en aanstekelijke ritmes, Afrikaanse invloeden. Een onthullend boek dat een verassende inkijk geeft in de pioniersjaren van de ‘Belpop’.

Ingeleid door van Ad Visser (Toppop, muzikant, presentator) en Marc Decock (Ancienne Belgique).
non-fictie.html
128 pgs • volledig in kleur • met archiefbeelden • 19,95 euro 
bestellen.html
256 pgs • z/w • met archiefbeelden • 19,95 euro 
bestellen.html