bestellen.htmlhttp://livepage.apple.com/

De Cups van Hanka Kupfernagel

en andere wielerverhalen

Een bundel wielerverhalen van Patrick Cornillie.In de 33 wielerverhalen wisselen columns, gefantaseerde verhalen, gekke invallen, autobiografische stukjes, dagboeknotities tot zelfs theaterfragmenten elkaar af. Openhartig en onbevangen, met de nodige lichtvoetigheid en ironie, maar tegelijk ook met veel passie voor de fiets geschreven, van pure fantasie tot harde koersrealiteit. Over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor het wielrennen. Van het sterrenbeeld van Tom Boonen en de teennagels van Rik Van Looy, over kermiskoersmuziek en des schrijvers whereabouts.

Auteur: Patrick Cornillie • 160 pgs • 17,95 euro
http://livepage.apple.com/

Moules de Zélande

Een Zeeuwse jongen op avontuur in de Tour de France 1948

“Vanaf dat moment wist ik wat ik ging doen die zomer. Erachter aan. Achter de Tour aan. Op de fiets.” Moules de Zélande is een verhaal over een zoektocht naar de waarheid en genoegdoening geteisterd door twijfels, verwarring en afzien op de fiets. Dit alles speelt zich af in het decor van de Tour de France van 1948, een heroïsch hoofdstuk in de Tourgeschiedenis. Misschien wel het laatste hoofdstuk van het pre-historische deel van die geschiedenis. Het boek is een lofzang op het leven, de romantiek en op de wielrennerij in het bijzonder.


Auteur: Jan-Willem Verkiel • 168 pgs • 18,95 euro
http://livepage.apple.com/

Pushing the limits

fotoboek Marc Sluszny (engelstalige versie)

Marc Sluszny is an adventurer, sportsman and author. He broke several records and participated many times in the European and World Championchips in different disciplines. He gained worldwide attention by challenging the elements of nature through the practice of extreme sports, culminating in the award winning docu-film ‘Sharkwise’ (official selection Cannes Festival 2011). An in depth chronicle of his lifelong passion for testing the limits of human, mental and physical capacity. From the top of the world to the caverns of the deep, time and again Marc has journeyed to the edge and returned to tell the tale. The spellbinding stories of his escapades are inspiring and exhilarating.


“This Belgian Extreme Athlete has a curriculumvitae that would cast

a shadow over Superman.” The Sunday Times


400 pgs • 45 euro
bestellen.html

Philippe Thys

De vergeten drievoudige Tourwinnaar

Philippe Thys was de eerste renner die driemaal de Tour won. Zijn lef typeerde hem: driemaal voorspelde hij vlotweg zijn Tourzeges. De Eerste Wereldoorlog sloeg toe op het hoogtepunt van zijn kunnen. De wielerkampioen werd vrijwillig vliegtuigmecanicien in het Belgische leger. Hoe zou zijn erelijst er hebben uitgezien zonder dit bloedig intermezzo? Na honderd jaar vergetelheid krijgt hij met dit boek eindelijk zijn eerherstel.


Auteur Johan Van WIn • 256 pgs • rijkelijk geïllustreerd • 19,5 euro
http://livepage.apple.com/

Zonder Vrees

De negen levens van Marc Sluszny

Marc Sluszny is een avonturier, extreem-sporter en auteur. Hij heeft meerdere wereldrecords gebroken en in verschillende disciplines deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen. Dit is een diepgaande kroniek van zijn levenslange passie voor het uittesten van de menselijke limieten wat betreft mentale en fysieke uithouding. Van de top van de wereld tot de meest diepgelegen grotten - Marc Sluszny slaagt er telkens weer in om tot het uiterste te gaan en terug te keren. De ongelooflijke verhalen van zijn escapades vormen zowel inspirerend als opwindend leesvoer. "Deze extreme sporter heeft een curriculum vitae waarbij dat van Superman verbleekt."


224 pgs • 19,95 euro
bestellen.html
Vuile venten op een velobestellen.html
Patrick Cornillie’s dagboek van een wieltjeszuiger – deel 1 bestellen.html
Of het nu om de koers gaat, eigen fietstochten, leeservaringen of wielerhistorische opzoekingen, altijd en overal nestelt Patrick Cornillie zich in het zog van coureurs of fietsrecreanten. Als een echte wieltjeszuiger. Geen geliteratureluur, gelul over het eigen ego, niks spectaculairs. Evenmin polemieken over het wielerbestel en het dopingprobleem, noch krachtpatserij van het genre ‘achterwaarts de Mont Ventoux of zes keer in één etmaal l’Alpe d’Huez beklimmen’. In deze opgeklopte tijden staat bij Cornillie in de eerste plaats de charme van het doodgewone voorop. Er valt niets te winnen of te veroveren, evenmin iets te bewijzen. Het gaat om het fietsen en het schrijven, uit’ lust-met-de-penne’, recht uit het (wieler)hart. Over knooppuntfietsen in Limburg en mountainbiken in West-Vlaanderen. Over zijn buurman die ooit Merckx klopte, over koebeesten in kleine flesjes en fietsen voor de Congo. Onderhoudend en amusant, 240 bladzijden lang.

Patrick Cornillie (°Roeselare, 1961) publiceert zowel poëzie als proza, wielerboeken als fietsgidsen. Bij Uitgeverij Les Iles verschenen van hem 
‘De Cups van Hanka Kupfernagel en andere wielerverhalen’ (2012) en de bloemlezing ‘De 100 mooiste wielergedichten uit de Vlaamse en de Nederlandse literatuur’ (2014).

240 pgs • 19,50 eurobestellen.htmlbestellen.html
De weg naar Ghisallobestellen.html
Patrick Cornillie’s dagboek van een wieltjeszuiger – deel 2 bestellen.html
Is dit nu een wielerboek of een dagboek? Een cahier de brouillon of een fietsreisverslagboek? Een wielerliteraire kroniek of een kantlijntjesboek? 
Het is iets van dat alles tegelijk. Het is een genre dat in wielerletterenland als het ware door Cornillie zelf is uitgevonden, dat louter voor het eigen plezier 
- uit lust-met-de-penne - is geschreven, in een rijk geschakeerde stijl, lichtvoetig en onbevangen. Net als ‘Vuile venten op een velo’ biedt ook het tweede deel van dit ‘Dagboek van een wieltjeszuiger’ een mozaïek van herinneringen en reisbeschrijvingen, invallen en uitvallen, wielerhistorische en autobiografische verhalen. Over Panini-albums, de poes van Marianne Vos en wielertoeristenclub De Sepapkes, over cyclocrossen met Bart Wellens en ‘slow travel’-fietsen in de Veluwe, de Luberon, Zwitserland en Salzburgerland, over de eerste voiture balai en de laatste Belgische oud-strijder die tegelijk ook de oudste nog in leven zijnde Tourdeelnemer bleek te zijn.      

296 pgs • 19,50 eurobestellen.htmlbestellen.html

De 100 mooiste wielergedichten

uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur

100 fiets- en wielergedichten. Van vroeger tot vandaag, van jongensdroom tot laatste finish,van voorjaarsklassiekers en de Tour tot veldrit- en zesdaagse-seizoen, voor het eerst verzameld in een bloemlezing. Samensteller Patrick Cornillie verzamelde 100 fiets- en wielergedichten van onderandere Herman Brusselmans, Paul Rigolle, Jan Kal, Lévi Weemoedt, Tom Lanoye, Gerrit Komrij, Rick de Leeuw, Luuk Gruwez, Victor Vroomkoning, Freek de Jonge, Sylvie Marie.


Samensteller: Patrick Cornillie • 144 pgs • 17,95 euro
bestellen.html
Gedrevenbestellen.html
11 sporticonen, 1 missie
bestellen.html
‘Gedreven’ is een compilatie van 11 hoofdstukken waarin telkens een ander sporticoon aan het woord komt. Hun motivatie en doorzettingsvermogen heeft hen geholpen om tegenslag te verduren en de top te bereiken. Nooit gaven ze op in hun zoektocht naar uitmuntendheid. Deze kampioenen, bezeten door hun sport, hebben nooit getracht een hindernis te ontwijken maar streefden wel om het bijna-onmogelijke te verwezenlijken. Dit boek inspireert jong en oud. Het gaat er niet om “hoe goed je bent, maar hoe goed je wilt zijn”! 

De opbrengst van dit boek gaat integraal naar de volgende goede doelen: 
Beyond the Moon (Gella Vandecaveye) • To Walk Again (Marc Herremans) • Hand in hand tegen reuma (Marc Sluszny)

Samensteller: Marc Sluszny • 160 pgs • 24,5 eurobestellen.htmlbestellen.html
De zeer schone uren van 
Stijn Streuvels, cyclotoeristbestellen.html
Enkele velosofische overpeinzingen

In het Vlaanderen van eind 19de eeuw is Stijn Streuvels een van de allereerste fietsers. Dat nieuwe stukje spitstechnologie verbreedt letterlijk en figuurlijk zijn horizon “... en vooral verschaft het den wellust om een overdaad van krachten los te laten, om ‘t genot en de dronkenheid te smaken der snelheid, die door eigen krachten bekomen wordt.” 
Zijn leven lang blijft de auteur van o.a. ‘De Vlaschaard’ en ‘Het Leven en de Dood in den Ast’ een fervent fietser. Want, “... zeker is ‘t, die zich eens 
op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!”

In samenwerking met het literatuur-huis Passa Porta stelt de Provincie West-Vlaanderen het Streuvelshuis in Ingooigem ‘s winters ter beschikking van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Eind 2016 hoorde ook Patrick Cornillie (°1961) tot de uitverkorenen. In Het Lijsternest boog hij zich o.a. over ‘Mijn Rijwiel’, een minder bekend maar daarom niet minder interessant boekje van Streuvels, dat in 1915 verscheen. 
Cornillie kroop in zijn wiel en schetst op een bevlogen en luchtige manier de ‘velo cyclist’ die tegelijk ook een groot koersliefhebber bleek te zijn. Streuvels raakte namelijk bevriend met Karel Van Wijnendaele en op een keer ontving hij in Het Lijsternest zelfs de Italiaanse wielerheld Gino Bartali.

Auteur:  Patrick Cornillie • 144 pgs • met archiefbeelden • inclusief het originele manuscript ‘Mijn Rijwiel’ van Stijn Streuvels  • 18,5 euro
bestellen.html

bestellen.htmlbestellen.html
Hélène Dutrieubestellen.html
De vrouw die door de Olympia vloogbestellen.html
Het leven van de frèle Doornikse Hélène Dutrieu was meer dan ‘rijkgevuld’. Ze werd werelduurrecordhoudster en de eerste wereldkampioene baanwielrennen. Als rondreizende stuntvrouw werd ze berucht om haar gewaagde (en verboden) fietsstunts. Als vliegtuigpionier reisde ze de wereld rond en vergaarde ze faam als één van de beste en vooral onbevreesde piloten. Tussendoor schitterde ze als actrice op de Parijse podia's. Bij aanvang van WOI zette ze haar vliegtalent in om Parijs te beschermen tegen het aanstormende Duitse geweld. Ze ontpopte zich als schrijfster, journaliste, mode-icoon en celebrity 'tout-court'.

Voor het eerst word het leven van Hélène Dutrieu te boek gesteld in deze schitterende en rijkelijke gedocumenteerde biografie. Rijkelijk gëillustreerd met verbluffend beeldmateriaal. 

Met voorwoorden van Bieke Purnelle (directrice ROSA, columniste en auteur) 
& Hans Vandeweghe (journalist en auteur) en een bijschrift van Sophie de Schaepdrijver (historica).

Auteur: Gunter Segers • 392 pgs • full colour • hardcover • rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 archieffoto’s • 39,5 euro
bestellen.htmlbestellen.html
Sylveer Maesbestellen.html
portret van een tweevoudig Tourwinnaar

bestellen.htmlbestellen.html
De naam Sylveer Maes doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, al is het in zijn geboortedorp Gistel wel een bekende naam. Zo werd er in 2013 zelfs nog een straat naar hem vernoemd. Maes won de Ronde van Frankrijk in 1936 en in 1939. Daarna zou het dertig jaar duren voor er met Eddy Merckx weer een Belg ’s werelds belangrijkste rittenkoers op zijn naam schreef. “Maes was een veelzijdige renner”, zegt Cornillie. “Zo won hij ook Parijs-Roubaix en was hij ook op de piste actief. Ondanks zijn grootse prestaties lijkt de naam van Sylveer Maes zo’n beetje weggedeemsterd in de nevelen van de tijd.”

“Waarschijnlijk had Maes nog vaker de Tour kunnen winnen, maar uitgerekend in zijn beste jaren brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ook in 1937 reed Maes overigens in het geel, maar tijdens die editie bereikte het Franse chauvinisme een hoogtepunt. De Fransen wilden niet dat een buitenlander de Tour won en de Belgische renners werden toen ronduit gepest door de organisatie. Zo moest Maes als enige renner staan wachten aan een overweg terwijl er geen trein kwam. Hij en zijn Belgische collega-renners werden zelfs fysiek aangevallen door het Franse publiek. Vier dagen voor het einde stapten de moegetergde Belgen toen collectief uit de Tour.”

Auteur Patrick Cornillie • 360 pgs • rijkelijk geïllustreerd 
• full colour • 32,5 eurobestellen.htmlbestellen.html
Wielerpioniers uit de lage landenbestellen.html

bestellen.html
“De wielerpioniers” is een reeks wielerboeken die de aandacht vestigt op de ongelooflijke prestaties die de renners in de eerste decennia van de wielerhistorie leverden. In de eerste twee delen komen 61 bekende en minder bekende Belgische en Nederlandse wielrenners aan bod, die actief waren in de periode 1890-1930. Dankzij de vele prachtige foto’s komen reeds lang vervlogen tijden weer even terug tot leven. Er wordt teruggeblikt op de bijzondere successen van Cyrille van Hauwaert, die de wielersport in Vlaanderen groot maakte, portretten van de Tourwinnaars Odiel Defraeye, Philippe Thys, Firmin Lambot, Leon Scieur en Lucien Buysse. Het boek is echter geen aaneenschakeling van louter succesverhalen. De trieste levensloop van renners als Leon Houa en Marcel Kerff geven ook een heel ander perspectief. Ook komt u meer te weten over enkele renners, die door de tand des tijds volledig in de vergetelheid geraakt zijn. Wie kent er immers nog de namen van Alois Verstraten, Nestor Rosart, Georges Monseur, Kees Witteveen, Leon Despontin, Victor Doms, Achille Depauw of Hilaire Hellebaut? 

Auteur Marc Joosse • 248 pgs • rijkelijk geïllustreerd • 22,5 euro / 24,5 eurobestellen.html
deel 1 & deel 2bestellen.html
Ontdek de Helene Dutrieu PODCAST en reportages over het boek op de website: WWW.HELENEDUTRIEU.BE http://www.helenedutrieu.bebestellen.htmlshapeimage_53_link_0bestellen.html
Tot aan de meetbestellen.html
Het magnum-epos van wielerdichter Willie Verhegghe

‘Tot aan de meet’ is de negende bundel met wielergedichten van Willie Verhegghe die ook een dertigtal andere poëziepublicaties, proza, kritisch werk en bloemlezingen op zijn actief heeft staan. Deze wielerdichter par excellence was ook bescheiden sportief bezig met het beklimmen van Alpen-, Vogezen- en Pyreneeëncols, de Vlaamse en Ardennenhellingen en marathonlopen. Verhegghe is een koersliefhebber pur sang die evenwel niet blind is voor de schaduwzijde ervan, nostalgie speelt een belangrijke rol in zijn wielergedichten, de uitzonderlijke exploten van Evenepoel en Van Aert in het magisch jaar 2022 hebben voor een hausse van zijn koersbeleving gezorgd, hij mist evenwel de bloemenmeisjes, fiere koninginnenpages op het stoffig en modderig decor van de koers.
Willie Verhegghe is vast medewerker van het Amsterdamse wielertijdschrift De Muur, werd als twintiger compagnon de route van Louis Paul Boon en maakte ook naam met zijn benefietgedichten over en voor mentaal gehandicapten. Zijn drie werken met anti-oorlogspoëzie mogen hier niet worden vergeten. Een vierde over de tragiek van Oradour is in voorbereiding.

280 pgs • met archiefbeelden • 24,5 euro bestellen.html
bestellen.html